ketogenic diet logoketogenic diet logoketogenic diet logoketogenic diet logo
  • Acasa
  • Despre dieta ketogenica
  • Magazin
  • Articole
  • Despre noi
  • Contact
  • Intra in cont
  • Cos
  • Magazin
  • Produse
  • Articole
  • Despre dieta ketogenica
0
Dieta alimentelor integrale
Dieta alimentelor integrale/ Whole foods diet
06/10/2020
cheesecake keto
Cheesecake cu vanilie – bomba keto
22/10/2020

Limfedemul si dieta ketogenica

Limfedemul si dieta ketogenica

Afla tot ce trebuie sa stii despre limfedem, de la simptome si pana la remedii, inclusiv legatura dintre limfedemul si dieta ketogenica, totul in randurile urmatoare.

Cuprins:

  1. Ce este limfedemul?
  2. De ce dieta ketogenica pentru limfedem?
  3. Legatura intre dieta ketogenica si limfedem

Ce este limfedemul?

Limfedemul este o afectiune in care lichidul limfatic se acumuleaza si provoaca umflaturi la nivelul membrelor. Este in esenta un edem de lichid limfatic. 

Limfedemul rezulta dintr-un blocaj al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar. Blocajul previne scurgerea fluidului limfatic, iar acumularea de lichid duce la umflare.

Semnele si simptomele limfedemului includ:

  • Umflarea unei parti sau a intregului brat sau picior.
  • Senzatie de greutate sau compresie
  • Dificultati de miscare
  • Dureri sau disconfort
  • Infectii recurente
  • Intarirea si ingrosarea pielii (fibroza).

Sistemul limfatic este crucial pentru a ne mentine corpul sanatos. Acesta are rolul de a circula lichidul proteic numit lichid limfatic in tot corpul, colectand bacterii, virusuri si produse reziduale.

Sistemul limfatic transporta acest fluid si substante nocive prin vasele limfatice, care duc la ganglioni limfatici. Deseurile sunt apoi filtrate de limfocite – celule de combatere a infectiilor care traiesc in ganglionii limfatici – si in cele din urmă, sunt eliminate din corp.

Limfedemul apare atunci cand vasele limfatice nu mai sunt capabile sa dreneze in mod eficient lichidul limfatic, de obicei de la nivelul membrelor.

Limfedemul poate fi primar sau secundar. Acest lucru inseamna ca poate sa apara singur (limfedem primar) sau poate fi cauzat de o alta afectiune (limfedem secundar). 

Limfedemul secundar este intalnit mult mai frecvent, fata de cel primar. Cele mai frecvente cauze fiind: Interventiile chirurgicale, tratamentul radioterapic pentru tratarea cancerului, cancerul, infectiile. 

Nu exista un remediu pentru limfedem. Tratamentul se concentreaza pe reducerea umflaturii si controlul durerii.

Tratamentele pentru limfedem pot include: activitate fizica, bandaje, masaj, compresie pneumatica, imbracaminte de compresie, terapia decongestiva completa (1).

ce este limfedemul

De ce dieta ketogenica pentru limfedem?

Motivul pentru care ar putea fi luata in considerare o dieta ketogenica pentru terapia limfedemului, este ca aceasta dieta pot duce la o scadere insemnata in greutate intr-o perioada scurta de timp (2). 

Confrom unor studii, pierderea in greutate poate ajuta la reducerea limfedemului (3,4), dar nu toate studiile arata acest lucru (5).

Unele cercetari efectuate pe animale de laborator indica faptul ca cetonele pot declansa cresterea vaselor limfatice, un proces numit limfangiogeneza, pot imbunatati functia limfatica si reduce limfedemul (6).

Cu toate acestea, rezultatele obtinute la animale de laborator nu pot fi extrapolate la oameni.

De asemenea, productia de corpi cetonici pare sa aduca aceste efecte la soareci, nu doar pierderea in greutate.

Un alt aspect este faptul ca, unele persoane cu limfedem au si alte boli, inclusiv sindromul metabolic si / sau boala ficatului gras non-alcoolic. 

Astfel ca, o dieta de tip mediteraneean ar putea sa fie cea mai buna optiune pentru a ajuta acesti pacienti in ameliorarea constantelor de sanatate. 

Prin adoptara unei diete adecvate nevoilor, putem contribui la imbunatatirea starii generale de sanatate a acestor pacienti si in mod automat si a limfedemului. 

Trebuie sa fim extrem de precauti deoarece, nu toate rezultatele studiilor sunt pozitive, majoritatea rezultatelor sunt limitate in timp, iar unele aduc chiar si evidente ale unor efecte negative, cum ar fi dezvoltarea rezistentei la insulina. 

De asemena, mentinerea greutatii cu ajutorul unei diete ketogenice este, de multe ori, greu de realizat, deoarece multi oameni nu pot urma dieta pe termen lung datorita restrictivitatii sale, iar efectele secundare pe termen lung inca nu sunt cunoscute (7).

limfedem si dieta keto

Preocupari legate de dieta cetogena

  • Acidoza
  • Constipatie
  • Exacerbarea bolii de reflux gastroesofagian (GERD)
  • Cetoza excesiva
  • Oboseală
  • Hipoglicemie
  • Deficente nutritionale
  • Probleme hepatice
  • Probleme la rinichi
  • Greu de sustinut
  • Izolare sociala
  • Cresterea LDL si inflamatie.

Legatura intre dieta ketogenica si limfedem

Exista numeroase date anecdotice care sustin utilizarea dietei cetogenice la pacientii cu limfedem. Cu toate acestea, literatura stiintifica care sa sustina utilizarea dietei la acesti pacienti este extrem de limitata. O sa analizam cateva dintre lucrarile disponibile la acest moment privind acest subiect.

Exista un singur studiu de cercetare privind dieta keto pentru limfedem realizat la oameni (8). In acest studiu pilot, 12 persoane (11 femei, 1 barbat) cu limfedem s-au intalnit saptamanal pentru un program de modificare a stilului de viata. Sase dintre acestia au urmat o dieta ketogenica, iar 4 o dieta obisnuita; doua persoane au renuntat, iar lucrarea a fost urmarita pe o perioada de trei luni.

In timp ce autorii studiului descriu cu acuratete dieta ketogenica ca „mai puțin de 20 de grame de carbohidrati, proteine moderate de 50-75 de grame si aport de grasimi pana la saturatie”, instructiunile date participantilor nu au fost in concordanta cu aceasta descriere.

Legatura intre dieta ketogenica si limfedem

Limitari ale studiului:

  • Participantii au fost instruiti sa nu consume mai mult de 20g de carbohidrati pe zi, insa fara sa aiba o limita la cantitatea de proteine; de asemenea, cantitatea de grasimi nu a fost calculata exact sau recomandate surse din care aceasta ar trebui sa provina. 
  •  La fel ca si in cazul carbohidratilor, proteinele pot si ele sa participe la eliberarea de insulina, care poate intarzia sau preveni cetoza. Astfel aceasta dieta nu poate fi catalogata ca si ketogenica, deoarece cantitatea de proteina s-ar putea sa fii fost prea mare, iar analiza starii de cetoza a pacientilor nu a fost realizata.
  • Nu a existat nicio explicatie pentru participanti in ceea ce priveste carbohidratii ascunsi, cum ar fi cei din ou, avocado, branza; plus de asta, nu au primit nicio mentiune de citire a etichetei pentru articole precum bacon, sunca, crenvursti sau muraturi.

Rezultate:

Noua din zece participanti au pierdut in greutate si aceasta pierdere in greutate a corespuns cu pierderea volumului limfedemului. In acest mic studiu pilot, cei sase pacienti care au tinut o „dieta ketogenica” au pierdut mai mult in greutate fata de cei cu o dieta non-ketogenica.

Acest lucru este in concordanta cu alte cercetari cu continut scazut de carbohidrati, care arata ca persoanele care au diete cu continut scazut de carbohidrati pierd mai mult in greutate la sase luni, dar ca dieta este dificil de mentinut si ca pierderea in greutate este aceeasi cu a celor cu o dieta normala, in decurs de un an (9).

Datele din acest studiu au fost colectate pe o perioada prea scurta, deci nu putem vedea rezultate pe termen mai lung, in ciuda faptului ca autorul promoveaza dieta ca stil de viata. In plus, nu trebuie sa urmarim o dieta de acest timp pentru mult timp pentru a ne da seama majoritatea oamenilor vor avea dificultati in aderarea pe termen lung (10).

Studiul are o metodologie slaba, ceea ce ingreuneaza formarea unei opinii pe baza lui.

Ceea se poate concluziona din acest studiu este ca o dieta cu continut scazut de carbohidrati permite o scadere mai rapida in greutate pe termen scurt (ceea ce este in concordanta cu alte studii), dar nu putea spune din acest studiu ca o dieta ketogenica este utila in mod specific pentru limfedem.

Exista un nou studiu in desfasurare in Belgia numit „Dieta ketogenica: o strategie metabolica noua pentru tratarea pacientilor cu limfedem?”. Studiul va compara o dieta ketogenica stricta si o dieta Atkins modificata (11). Speram ca rezultatele acestei lucrari vor aduce noi evidente pentru a contribui la tratamentul acestor pacienti.

studiu limfedem si dieta keto

Concluzii:

Evidentele actuale nu indica beneficii ale acestei diete la pacientii cu limfedem. 

Pacientii cu istoric de tulburari alimentare sau cei care au respectat modele dietetice tip yo-yo, adica urmare a unor diete restrictive care aduc scadere rapida in greutate, dar nu pot fi mentinute pe termen lung, ar trebui sa evite aceasta dieta. 

Exista persoane specializate care va pot indruma in a va recastiga o relatie sanatoasa cu mancarea, prin abordari dietetice care duc la scadere in greutate pe termen lung, fara restrictii extreme. 

Intotdeauna inainte de a aduce modificari dietei, consultati medicul sau un dietetician calificat pentru a va asigura ca dieta este adecvata nevoilor si obiectivelor dvs.

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lymphedema/diagnosis-treatment/drc-20374687
  2. Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.
  3. Shaw C, Mortimer P, Judd, PA. A randomized controlled trial of weight reduction as a treatment for breast cancer-related lymphedema. Cancer, 2007 Oct 15;110(8):1868-74.
  4. Shaw C, Mortimer P, Judd, PA. Randomized controlled trial comparing a low-fat diet with a weight-reduction diet in breast cancer-related lymphedema. Cancer, May, 2007;109:1949-56.
  5. Schmitz KH, Troxel AB, Dean LT, et al. Effect of Home-Based Exercise and Weight Loss Programs on Breast Cancer-Related Lymphedema Outcomes Among Overweight Breast Cancer Survivors: The WISER Survivor Randomized Clinical Trial[published online ahead of print, 2019 Aug 15]. JAMA Oncol. 2019;5(11):1605-1613. doi:10.1001/jamaoncol.2019.2109
  6. García-Caballero M, Zeechin A, Souffreau J et al. Role and therapeutic potential of dietary ketone bodies in lymph vessel growth. Nature Metabolism 1, 666-675, 2019.
  7. Kosinski C, Jornayvaz FR. Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients. 2017;9(5):517. Published 2017 May 19. doi:10.3390/nu9050517
  8. Keith L, Rowsemitt C, Richards L. Lifestyle Modification Group for Lymphedema and Obesity Results in Significant Health Outcomes. American Journal of Lifestyle Medicine. 2017. doi: 10.1177/1559827617742108
  9. Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013;110(7):1178-1187. doi:10.1017/S0007114513000548
  10. Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013;110(7):1178-1187. doi:10.1017/S0007114513000548
  11. Thormis, 2019. Ketogenic Diet: A Novel Metabolic Strategy to Treat Lymphedema Patients? Clinical Trials.gov. Last updated June 21, 2019. Accessed Aug 12, 2020

Lorena Crisan – Nutritionist Dietetician

Distribuie
0
Crișan Lorena
Crișan Lorena
Lorena Crișan este nutriționist dietetician. A absolvit programul de licență al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie, specializarea Nutriție și Dietetică. Ulterior a continuat cu programul de master “Nutriția și calitatea vieții” în cadrul aceleași facultăți.

Te-ar mai putea interesa si:

Scleroza multipla

Scleroza multipla – cauze, simptome, tratament si dieta recomandata

Traumatism cranian

Traumatism cranian – cauze, simptome, tratament si dieta recomandata

Obezitate

Obezitate – cauze, tratament si dieta recomandata

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauta:

Articole recente

  • Paine hiperproteica fara gluten0
    Paine hiperproteica fara gluten
    24/11/2020
  • Dieta antiinflamatorie0
    Dieta antiinflamatorie
    04/11/2020
  • De ce apare senzatia de oboseala in dieta ketogenica0
    De ce apare senzatia de oboseala in dieta ketogenica? Metodele care pot ajuta la combaterea acesteia.
    02/11/2020
  • 0
    Cheesecake cu capsune 4.99:1 – bomba keto
    22/10/2020
  • 0
    Crema de vanilie 9:1 – bomba keto
    22/10/2020

Categorii

  • Alimentatie
  • Medical
  • Pentru slabit
  • Pentru sportivi
  • Planuri de masa ketogenice
  • Retete
  • Stil de viata

Despre noi


  • → Cine suntem
  • → Comunitate
  • → Newsletter
  • → Magazin

Livrare

Livrare GRATUITA la comenzi peste 200 lei . Pentru comenzi mai mici costul de livrare este 15 lei. Sumele includ TVA. Livrare in 24h-48h.

Utile


  • → Termeni si conditii
  • → ANPC
  • → Notificarea de confidentialitate
  • → Politica de utilizare Cookie-uri

Nutrient Solutions SRL

RO15271385
Telefon: +40 021 210 56 42

comenzi@nutrient.ro

© 2018 KetogenicDiet.ro | Website design: ruxandramicu.ro
0